Blogg

mellan-rum.jpg

Gå gärna in på Fredrikas hemsida och se och läs lite mer om henne.

Just nu är hon engagerad med en stor utsmyckning på Karolinska i Stockholm.

 

GlasCraft kommer till Uppsala!

Louise Olsson och Kerstin Paulsrud ställer ut sitt vackra bruksglas på galleri Blomqvist-Westman

under december månad. 

Vernissage är det lördagen 30 november.

 

     

GlasCraft

Kerstin  Paulsrud och Louise Olsson 

Galleri Blomqvist-Westman 30 november – 20 december

 

 Hos Galleri Blomqvist Westman visar de etablerade glasblåsarna/formgivarna  Kerstin Paulsrud och Louise Olsson sin bredd som konsthantverkare: Här finns både unika objekt och bruksglas. Tillsammans driver de GlasCraft, glashyttan i Sävedalen som grundades 2001. Båda har sin grundutbildning från Riksglasskolan i Orrefors. Gemensamt för de båda är att de sedan Orreforsåren hyser en förkärlek till det välgjorda, formstarka bruksglaset. 

 För oss är det viktigt att vi själva har kontroll över den kreativa processen; från idéstadiet vid skissbordet till det färdiga glaset som vi själva blåser i hyttan. 

 Att blåsa glas innebär att arbeta med ett material som under arbetsprocessen är i konstant förändring. Det ger både möjligheten att kontrollera och manipulera den varma massan. -Eller låta glaset styra arbetet. Kerstin Paulsrud har med sina barocka ljusstakar och objekt låtit glaset vara med och styra arbetet för ett mer fritt uttryck.

Louise Olsson eftersträvar ett stramt formspråk, där de starka färgerna står för lekfullheten. 

 

Efter att ha arbetat som assistent under några år startade Kerstin Paulsrud sin glashytta på Kungshöjd i Göteborg 1993. Hon har sedan dess varit verksam på västkusten som  glasblåsare och formgivare. Kerstin Paulsruds serie Bohuslän; vinglas och whiskey/vattenglas, har tydliga referenser till landskapets granit, hav, saltstänk och vajande gräs. Solen glimmar på kupan i form av en strimma bladguld.  

 

Louise Olsson erhöll sin Kandidatexamen vid Glas og Keramikskolen på Bornholm, Danmark 2003. Hon har därefter arbetat på glashyttor och vidareutbildat sig på glasskolor runt om i Europa, USA och Afrika. Formspråket och konsthantverket är en mix av dessa influenser: Från det strikt funktionella och klara glaset från Orrefors till den venetianskt inspirerade amerikanska glastraditionen. Ett exempel på denna fusion är Dubbelvaserna: Den yttre strama delen inramar den inre livfulla formen.

 

I anslutning till glashyttan finns en butik. GlasCraft tar även emot privatpersoner och företag som vill prova på glasblåsning. Det ger en unik möjlighet för allmänheten att komma i närkontakt med ett mer än 2000år gammalt konsthantverk som annars bara ett fåtal har tillgång till.

 

   Öppet                                           

     När vi är där

     070-51 99 738
     076-315 66 82

               

    Aktuell utställning

 

        

      

    

          Facebook 

   Nyhetsbrev

     Vill du få info vid t.ex     nya utställningar, skriv din mailadress här.

     

  

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)